Menü

A 3 legmenőbb magyarországi strand

Stílusos csobbanás

Home » Spóroljunk egészségesen! » Rising food and grocery store prices and cost of living concept. Man counting food and consumer goods money with pen, paper and calculator at home. Budget of disadvantaged and low income family. - 07.2018

Saját termesztésű bio fűszernövények és egy mozgásfajta, ami jobban ellazít, mint bármelyik jógaóra. Kapja a kezébe a kertben az ásót és a gereblyét!

Az egyik legszebb út saját magunkhoz a kerten keresztül vezet, tartja egy régi mondás. Nem csoda, hogy a kertészkedés egyre népszerűbbé válik. Még a legkisebb zöldterületen is ágyások tűnnek fel, a városi erkélyeken pedig egyre többen nevelnek csinos cserepekben fűszernövényeket és zöldségeket. A kertészkedés nemcsak a szemünket gyönyörködteti: mi- közben kiássuk a gazokat, elvetjük a magokat, elemezzük a talajt, és bújjuk a kertészkedős könyveket, egészen mellékesen lazítunk is. Legalábbis elméletileg. Aki nem sokat ért a kertészkedéshez, annál nem tart sokáig a nyugodt lelkiállapot. Ezért jobb, ha rögtön az elején tisztázzuk magunkban: ha szépséges fűszernövénykertre vágyunk, akkor az elsősorban munkát jelent.

EGYSZERŰEN ELLAZULNI A GYÓGYNÖVÉNYEK SEGÍTSÉGÉVEL

A jó tervezés fél győzelem

Joseph Rudyard Kipling szerint a kertet nem úgy hozzuk létre, hogy üldögélünk az árnyékban. A tervezés még működik úgy, hogy feltett lábbal ücsörgünk egy árnyas fa alatt, ám van egy sokkal jobb és fontosabb lépés a saját ágyás felé vezető úton. Először tisztázni kell az alapvető kérdéseket! Mit szeretnék termeszteni? Fűszernövényeket? Zöldségeket? Mennyire legyen természetes állapotú a kert? Mennyi időt akarok belefektetni? Ennek megfelelően keressünk egy ideális helyet, ahol jó a talaj, és már foghatjuk is az ásót a kezünkbe.

 

Azt mondják nem elég, ha beszélünk a növényekhez, arra is képesnek kell lennünk, hogy meghallgassuk őket. Ettől lesz a kertészkedés meditálás is egyben.

Alapszabályok

  • Az egynyári és évelő növényeknek adjunk saját helyet.
  • Az egynyáriak közül a bazsalikom és a rozmaring, a kapor, a zsázsa és a petrezselyem jól megvannak egy helyen. Az évelők közül a snidling és a kakukkfű, a zsálya és az oregano érzik jól magukat együtt. A citromfű mindig segíti szomszédai fejlődését.
  • A fűszernövények között magának való a levendula, a babér és a lestyán, ezeknek általában sok helyre van szükségük.
  • Ideális az erkélyre: a bazsalikom (elűzi a szúnyogokat), a metélőhagyma és a kakukkfű tipikus balkonnövények. A rozmaring is megél itt, de mindenképpen kerüljük a túlöntözést.

GYÓGYNÖVÉNYEK: EGY MARÉK EGÉSZSÉG

Van, aki vadon szereti

A kertészkedés nem azt jelenti, hogy minden négyzetcentiméternek tökéletesnek kell lennie, és mindet az ellenőrzésünk alatt kell tartanunk. Gerda Holzmann, a vadon termő fűszernövények szakértője arra bíztat, hogy adjunk egy esélyt az úgynevezett gyomnövényeknek, például a csalánnak vagy a tyúkhúrnak: „Néha nem vagyunk tisztában azzal, micsoda kincsek nőnek a kertünkben, és csak úgy átgázolunk rajtuk a fűnyíróval” – mondja. Ezért érdemes nyitott szemmel körbejárni a kertet. Főleg azért, mert a vadon termő fűszernövényeknek különleges körülményekre van szükségük, melyeket biztosítanunk kell a számukra, ha termeszteni akarjuk őket – vagy csak elősegíteni, hogy ott fejlődjenek, ahol amúgy is nőnek. „Cserépben termesztésre főleg azok alkalmasak, melyek gyökérzetének nincs szüksége túl sok helyre, ezen kívül igénytelenek és erősek, mint például a podagrafű vagy a tyúkhúr” – mondja a szekértő. Az utánaolvasás tehát elkerülhetetlen, ha sikeres kertészek szeretnénk lenni. Fogadjunk, hogy idén nem lesz unalmas a nyár?

Vissza az oldal tetejére
Mint minden weboldal, az activebeauty.hu is használ cookie-kat, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen része, amikor az oldalunkon jár. Az “Értem” gomb lenyomásával hozzájárulását adja, hogy elfogadja őket. További tudnivalókat a cookie-król Adatvédelmi szabályzatunkban talál. Értem