Menü

Tippek a hatékony munkavégzéshez

Viszlát, unalmas munkanapok!

Home » Életmód » Tippek a hatékony munkavégzéshez - 03.2017

Az unalom egy teljesen természetes jelenség, mondhatni az élet velejárója. Nem számít, mennyire szeretjük azt, amit csinálunk, elkerülhetetlen, hogy néha-néha beleunjunk. Szerencsére az unalom egy olyan dolog, amelyen könnyen túl lehet lendülni. A hatékony munkavégzés érdekében érdemes bevetni ezeket a praktikákat!

Dolgozzunk etapokban!
Hosszú órákon át a tennivalókra koncentrálni teljességgel lehetetlen. Dolgozzunk hát rövid etapokban, így könnyebben tudunk majd arra fókuszálni, amire kell. Hogy ezek milyen hosszúságúak, az teljesen egyénfüggő: van, aki egy órán át képes intenzíven figyelni a feladataira, míg van, akinél a 20-30 perces ciklusok válnak be leginkább.
Állítsunk be időzítőt a telefonunkon, így tudni fogjuk, hogy mikor kell pihenőt tartanunk. Ilyenkor menjünk ki pár percre a szabadba, esetleg végezzünk el egy-két nyújtógyakorlatot – ha visszatérünk a munkához, újra tudunk koncentrálni.

Környezetváltozás
Ugyanazon a helyen, ugyanabban a pozícióban és ugyanabban a környezetben dolgozni minden egyes nap? Ez legfeljebb a biztonságérzetünket erősíti, a kreativitásunkat azonban nem igazán. A legkönnyebben talán a környezetünkön tudunk változtatni – és nem is gondolnánk, milyen új energiákat tudunk így megmozgatni! Ha van rá lehetőségünk, hogy kiszakadjunk az irodából, akkor fogjuk a laptopunkat és üljünk be dolgozni a közeli kávézóba vagy jó idő esetén a szomszédos parkba. De otthon és az irodában is eszközölhetünk változásokat: tegyünk rendet az íróasztalunkon vagy rendezzük át az egészet. A lényeg, hogy változtassunk valamin, ami kiszakít minket a megszokások világából.

Kapcsoljuk ki az internetet!
Amilyen szórakoztató tud lenni a világháló, olyannyira meg is nehezítheti azt is, hogy a munkánkra koncentráljunk. Ha azon kapjuk magunkat, hogy egyik Wikipedia oldalról kattintunk át a másikra vagy folyamatosan a közösségi oldalakat görgetjük, akkor itt az ideje kizárni az internetet. Első lépésként kapcsoljuk hát ki a wifit!

Elő a nasival!
Tudományos kutatások bizonyítják, hogy egyes nassolnivalók segítenek a hatékony munkavégzésben. Ha tehát legközelebb úgy érezzük, hogy beleuntunk a tennivalóinkba, kezdjünk el falatozni. És hogy mit? Avokádót, étcsokoládét vagy diót!

Hallgassunk zenét!
Manapság már az emberek jelentős része zenét hallgat, miközben dolgozik. És nem csak azért, mert megunta, hogy a kollégái folyamatosan beszélnek mellette, hanem azért is, mert ez segít a munkára fókuszálni. Készítsünk hát lejátszási listát a kedvenc dalainkból! És ne felejtsük: egy igazán jó mixben vannak slágerek, amelyek felpörgetnek és lassú dallamok, amelyek nyugtató hatással vannak ránk. Ez a tipp nemcsak az agyi aktivitásunkat pörgeti fel, de kevésbé monotonná teszi a munkavégzést is.

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Vissza az oldal tetejére
Mint minden weboldal, az activebeauty.hu is használ cookie-kat, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen része, amikor az oldalunkon jár. Az “Értem” gomb lenyomásával hozzájárulását adja, hogy elfogadja őket. További tudnivalókat a cookie-król Adatvédelmi szabályzatunkban talál. Értem