Active Beauty
A tökéletes farsangi fánk

Elronthatatlan fánkrecept

A tökéletes farsangi fánk

Nem telhet el farsangi szezon farsangi fánk nélkül, de mi van akkor, ha a receptgyűjteményünkből hiányzik a tökéletes recept? Tegyünk egy próbát ezzel, és nézzük végig elégedett arccal, ahogy a család jóízűen befalja az egész adagot ebből a könnyű és szalagos textúrájú finomságból!

Hozzávalók kb. 30 fánkhoz: 50 g friss élesztő 250 ml langyos tej 50 ml langyos víz 3 ek. kristálycukor 550-650 g finomliszt (az utolsó 100 g lisztből csak annyit adjunk a tésztához, amennyitől már nem lesz ragacsos) 100 g szobahőmérsékletű vaj 3 tojás 1 tk. vaníliakivonat étolaj a sütéshez

Elkészítése:

1. Az élesztőt a langyos tejjel, a langyos vízzel és egy evőkanál cukorral futtassuk fel.

2. A maradék cukrot, 550 g lisztet, a puha vajat, a tojásokat és a vaníliakivonatot tegyük a keverőtálba.

3. Ha az élesztő felfutott, öntsük bele azt is a keverőtálba, majd dagasztókarral keverjük szép simára. (Ha túlságosan ragad a tészta, akkor apránként adjunk hozzá a félretett lisztből.)

4. Egy tiszta konyharuhával takarjuk le a tálat, és kb. 30-40 perc alatt kelesszük háromszorosára a tésztát meleg helyen.

5. Lisztezett munkalapra borítsuk ki a tésztát, és nyújtsuk ki kb. 1 cm vastagságúra.

6. Kör alakú kiszúróval szaggassuk ki a fánkokat, majd tiszta konyharuhával ismét takarjuk le őket kb. 20 percre, hogy újra meg tudjanak egy kicsit kelni.

7. Egy lábasban hevítsünk olajat, és alacsonyabb fokozaton, fedő alatt süssük meg a fánkok egyik oldalát. (Ne zsúfoljuk túl a lábast, a méretétől függően 4-6 darabot süssünk csak egyszerre, különben a nyers tészta nagyon lehűti az olajat!)

8. Ha már szép aranybarnára sültek (kb. 30-60 másodperc), fordítsuk meg őket, és magasabb fokozaton süssük meg a másik oldalukat is – ezúttal már fedő nélkül.

9. Szedjük ki a fánkokat, és konyhapapírral bélelt tálcán csepegtessük le róluk a felesleges olajat.

10. Hintsük meg a farsangi fánkokat jó sok porcukorral, és kínáljunk melléjük lekvárt!

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés