Active Beauty
Fagylaltok a világ körül

Nemzetközi fagyi-kisokos

Fagylaltok a világ körül

Ha nyár és napsütés, akkor jöhetnek a fagylaltok is! És ahány ország, annyi különböző jeges finomság létezik, amelyek hol formában, hol színben, hol ízben, hol pedig mindenben eltérnek az általunk megszokottól. Bemutatjuk a világ legfinomabb és legkülönbözőbb fagylaltjait!

Paletas

A mexikói paletas leginkább egy pálcikás jégkrémhez hasonlítható, ez azonban friss gyümölcsből készül. Két fajtája létezik: a paletas de aguas (víz- és gyümölcslé alapú) és a paletas de leche/de crema (tej- vagy tejszínalapú). A mexikóiak egyébként annyira odavannak érte, hogy Tocumbo városában még egy hatalmas paleta szobrot is emeltek! És nemcsak édes, de sós és fűszeres ízesítésekben is kaphatóak, amelyeket az igazi ínyenceknek ajánlanak.

Spagetti-eis

Az olasz tésztaételre hajazó fagyi a németek találmánya, amelyben a spagetti vaníliafagyiból, a paradicsomszósz eperöntetből, a reszelt sajt pedig fehér csokoládéból vagy kókuszreszelékből van. Az 1969-ben debütált spagetti-eis kitalálója a mannheimi Dario Fontanella, aki egy olyan fagylaltkülönlegességet szeretett volna alkotni, amely reprezentálja olasz gyökereit. A klasszikus vanília-eper-fehér csoki összeállítás a mai napig a legnépszerűbb, de már számos új kombinációban is kapható.

Mochi

A japánok fagyi-különlegessége talán az egyetlen fagylalt a világon, amelyet puszta kézzel megfoghatunk – köszönhetően a ruganyos, puha, ám kicsit ragadós tésztának, amely körbefogja a jeges finomságot és megvédi azt a gyors olvadástól. A mochi egyébként rizstésztát jelent, ebből áll a fagyit körülvevő tészta, egy adag pedig többféle ízű mochit szokott tartalmazni, amelyek akkora méretűek, hogy egy-két harapással elfogyaszthatók.

Frozen yoghurt

A fagyasztott joghurt az Amerikai Egyesült Államokból terjedt el, népszerűségét pedig egyértelműen annak tudhatja be, hogy nemcsak frissítő, de jóval kevesebb zsírt tartalmaz, mint a többi fagylalt. Fogyasztható önmagában, illetve különböző feltétekkel: gyümölcsökkel, öntetekkel, magvakkal és csoki- vagy kekszdarabokkal. Persze jó tudni, hogy ha ennyi mindennel pakoljuk tele a joghurtalapú finomságot, akkor cseppet sem alakbarát…

Gelato

Az olaszok kikérik magunknak: a gelato nem egyenlő a fagylalttal. A különbség pedig az összetevőkben rejlik, a gelatóban ugyanis több a tej, de kevesebb a tejszín és a tojás, mint a hagyományos fagyikban. Egy biztos, a gelato nagyon krémes, selymes és lágy, és mivel megannyi ízben kapható, ezért mindenki megtalálhatja a kedvencét. Maga a szó pedig annyit tesz olaszul: fagyasztott.