Farsang után is fogyaszthatjuk!
Egészséges fánk
Hozza vissza kedvenc gyermekkori emlékeit a klasszikus, baracklekvárral készült – mégis egészséges – fánk segítségével!
Elkészítési idő: 45 perc plusz 1 óra várakozási idő
6 fánk hozzávalói:
- 100 ml mandulaital
- ½ csomag élesztő
- 50 g nádcukor
- 250 g tönkölyliszt
- 55 g kókuszolaj
- 200 g sárgabaracklekvár
- 1/8 teáskanál só
Elkészítés:
- Langyosítsa meg a mandulaitalt, majd egy tálban keverje össze az élesztővel és 25 g cukorral. 5 percig pihentesse. Közben olvassza meg a kókuszolajat.
- Egy nagy tálban keverje el a tönkölylisztet 30 g kókuszolajjal és a sóval. Az élesztős keveréket adja hozzá, és a konyhai robotgép dagasztókarjával vagy kézzel néhány perc alatt gyúrja sima tésztává. A tálat takarja le egy tiszta konyharuhával és hagyja kelni a tésztát meleg helyen 1 órát.
- A sütőt melegítse elő 180 fokra. A tésztát ossza 6 adagra és formáljon belőlük gömbölyű fánkokat. A fánkokat tegye sütőpapírral bélelt tepsire és süsse 15 percig. Vegye ki a sütőből és azonnal kenje be őket a maradék megolvasztott kókuszolajjal. Szórja meg a nádcukorral, majd 5 perc múlva ismételje meg a műveletet.
- Hagyja kihűlni a fánkokat. Tisztítsa meg egy ceruza végét és szúrjon lyukat a fánkok oldalába. Körkörös mozdulatokkal alakítson ki belül üreget.
- Pürésítse finomra a gyümölcslekvárt konyhai robotgépben, töltse habzsákba és nyomja a fánkok belsejébe.