Menü

Cseh karácsonyi kalács

Karácsonyi illat tálalva

Home » Essen » Cseh karácsonyi kalács - 12.2018

A várakozás mindenütt ugyanakkora boldogsággal tölti el az embereket, csak az ehhez kapcsolódó hagyományok különbözők. Ezekkel a karácsonyi süteményekkel ünneplünk mi és a szomszédaink.

Ünnepi specialitások

Magyarország

Hazánkban nincs igazi ünnep a klasszikus bejgli nélkül, ami egy élesztős sütemény. Hagyományosan dióval vagy mákkal töltjük. Sokszor pedig együtt szervírozzuk a kétféle bejglit.

Olaszország

A panettonet korábban leginkább Milánóban tálalták desszert gyanánt, manapság viszont már egész Olaszországban fogyasztják ezt a finom karácsonyi süteményt. Ennek megfelelően megannyi változata létezik, a legfinomabb viszont mazsolával.

Horvátország

A breskvicek úgy néznek ki, mint a kis barackok, és meglehetősen időés munkaigényes az elkészítésük. Ezért csak esküvőkön és karácsonyi ünnepségeken szervírozzák őket.

Vánočka – Cseh karácsonyi kalács

Hozzávalók:

  • 400 g liszt
  • 125 g olvasztott vaj
  • 1 kocka élesztő
  • 100 ml langyos tej
  • 100 g cukor
  • 1 tojás plusz 1 tojássárgája a lekenéshez
  • vaníliás cukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • szerecsendió
  • 60 g mazsola
  • 60 g mandula, hámozva és aprítva
  • só

KÓKUSZOS POLENTATORTA

 

Elkészítés:

1. Egy kevés tejből, az élesztőből, egy kevés lisztből és 1 ek. cukorból készítsünk előtésztát, és hagyjuk meleg helyen megkelni. Tegyük egy tálba a maradék lisztet, a maradék cukrot, a vaníliás cukrot, egy kevés sót, a citrom reszelt héját, a reszelt szerecsendiót és a tojássárgáját. Adjuk hozzá az előtésztát. Öntsük hozzá az olvasztott vajat, és gyúrjuk át az egészet alaposan. Gyúrjuk hozzá a mazsolát és a mandulát is.

2. A tésztát formázzuk egy cipóvá, és konyharuhával letakarva meleg helyen kelesszük még egyszer a duplájára. Ezt követően osszuk 9 egyenlő részre, sodorjunk belőlük rudakat, és készítsünk belőlük egy 4-es, egy 3-as, illetve egy 2-es fonatot. Tegyük egy sütőpapírral bélelt tepsibe a legnagyobb részt, rá a középsőt, a tetejére pedig a legkisebbet, majd hagyjuk ismét kicsit megkelni a tésztát. Kenjük meg tojássárgájával, szórjuk meg mandulával, és 170 fokon 45 perc alatt süssük készre.

Vissza az oldal tetejére
ÉrtemTovábbi információk