Active Beauty
Pisztrángburger guacamoléval

A burger, amely a nyarat idézi

Pisztrángburger guacamoléval

Superfood: a kurkuma nem csak a burger sárga színéért felelős – ez a fűszer csökkenti a szabad gyököket a szervezetben, ráadásul fiatalító hatású!

Hozzávalók 4 bucihoz:

  • 2 közepes, lisztes burgonya
  • 2 ek. szójatej (vagy tej) és egy kevés a megkenéshez
  • genuss-essen-forelle-ab_2016-101 késhegyni őrölt szerecsendió
  • 100 g tejföl
  • 1 tojás
  • 2 ek. olívaolaj
  • 150 g teljes kiőrlésű liszt és egy kevés a szóráshoz
  • 7 g instant élesztő
  • 75 g kukoricaliszt
  • 1/2 tk. sütőpor
  • 1/2 tk. kurkuma
  • 2 ek. szezámmag

A guacamoléhoz:

  • 1 lime leve
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2 salottahagyma
  • 2 avokádó
  • 2 ek. olívaolaj
  • 1 késhegynyi csilipor
  • bors

További hozzávalók:

  • 1 alma
  • 1/3 uborka
  • 1/2 lilahagyma
  • 100 g füstölt pisztráng
  • friss torma
  • pár csepp zöldbors mártás (elhagyható)

Elkészítés
1. Enyhén sós vizet tegyünk fel forrni. Hámozzuk meg a burgonyát, és 20-25 perc alatt főzzük puhára.
2. Öntsük le a burgonyáról a vizet, adjuk hozzá a tejet, és törjük krémes püré állagúra. Sózzuk és szerencsendióval fűszerezzük. A tejföllel, a tojással, az olajjal és egy csipet sóval alaposan keverjük össze.
3. Keverjünk össze 100g teljes kiőrlésű lisztet a szárított élesztővel. Apránként adjuk hozzá a maradék 50 g lisztet, a kukoricalisztet, a sütőport, egy kevés sót és a kurkumát, dolgozzuk össze alaposan, és kézzel vagy egy konyhai robotgép segítségével dagasszuk a tésztát 5 percig. Takarjuk le a tésztát, és meleg helyen 30-45 percig kelesszük.
4. A guacamoléhoz pucoljuk meg a fokhagymát és a salottát, aprítsuk őket finomra. Vágjuk félbe az avokádókat, vegyük ki a magjukat, vájjuk ki a gyümölcs húsát egy kanállal, és tegyük egy kis tálba. Az avokádót egy villával nyomjuk szét, keverjük hozzá a lime-levet és az olívaolajat, keverjük addig, amíg krémes masszát kapunk. A chiliport, a fokhagymát és a salottahagymát adjuk hozzá, sózzuk, borsozzuk. Felhasználásig tegyük hűtőbe.
5. Az uborkát vágjuk vékony szeletekre, az almát vágjuk félbe, távolítsuk el a csutkáját, és ugyancsak vékonyan szeleteljük fel. Pucoljuk meg a lilahagymát, és vágjuk vékony félkarikákra.
6. A sütőt melegítsük elő 180 °C fokra légkeveréssel (200 °C alul-felül sütéssel). A tésztát gyúrjuk át még egyszer, szedjük négy részre, és formázzunk belőle egyenlő nagyságú kerek zsemléket. Helyezzük őket egy sütőpapírral bélelt tepsire, és hagyjuk őket további 10 percet kelni. Kevés tejjel kenjük meg őket, és szórjuk meg szezámmaggal a tetejüket. A sütő középső sínjén 30-35 perc alatt süssük a bucikat aranybarnára. (20 perc után nézzünk rájuk). Vegyük ki a sütőből, és hagyjuk kihűlni őket.
7. Vágjuk fel a bucikat, az alsó felüket kenjük meg a guacamoléval, majd halmozzuk rá a pisztrángot, a tormát, a hagymát, az almát, az uborkát, és ízlés szerint locsoljuk meg a zöldbors mártással.

Mentés

Mentés

Mentés