Menü

Bőr stresszteszt

A férfiak érzékeny bőre különös odafigyelést igényel

Home » Szépség » Bőr stresszteszt - 06.2017

Viszkető, égő vagy húzódó bőr? Ebben az esetben nézzen utána, milyen összetevőket tartalmaznak szépségápolási termékei. A parfümöt, alkoholt vagy tartósítószert tartalmazó szerek kellemetlen panaszokat okozhatnak.

A férfiak bőre másfajta ápolást igényel, mint a nőké. Bőrfelületük általában zsírosabb, kb. 20%-kal vastagabb és pórusaik is tágabbak. A bőr felszíne is durvább, robusztusabb és a napsugárzásra, valamint a száraz levegőre se olyan érzékeny.

Jobban meg tudja kötni a vizet és ezért erősebbnek és feszesebbnek is tűnik. Ráadásul nagyjából tíz évvel később is kezd el öregedni. Az alapanyag tehát jó, de mégsem tökéletes: a férfibőrnek is vannak gyenge pontjai. Sokszor komoly stressznek van kitéve. És a stressznek idővel látható nyomai lesznek.

Káros környezeti hatások, nem megfelelő munka-magánélet egyensúly, alkohol vagy dohányzás, egészségtelen táplálkozás, rosszul megválasztott ápolószerek és természetesen a napi borotválkozás is megviselik a bőrt. Egy férfi átlagosan
16 000-szer
borotválja le bőrének legfelső rétegét élete során. Az eredmény: minden borotválkozás után éretlen bőrsejtek kerülnek a felszínre, amelyek a környezeti hatásokra igen érzékenyen reagálnak. Ez irritációhoz vezet – a kipirosodástól és viszketéstől egészen az égető érzésig vagy kis pattanásokig.

Aki pedig agresszív, parfümöt, alkoholt vagy tartósítószereket tartalmazó ápolószerekkel áll neki tüzet oltani, az ezzel inkább az ellenkező hatást éri el. Ezek az összetevők ugyanis nemcsak a bőr savas védőrétegét roncsolhatják, de még a természetes lipideket is kioldják a bőrből. A következmény: a bőr erősen kiszárad, húzódik és még sajnos korpa is keletkezhet rajta.

Aki pedig úgy gondolja, hogy partnere krémes tégelyében találja meg a gyógyírt problémájára, ismét csak téved. A férfibőr ugyanis a nőkénél nagyobb faggyúmirigy-állománnyal rendelkezik, melyek méretüket tekintve is nagyobbak és aktívabb működés is jellemzi őket. Tehát sok jó ok van a nemre szabott ápolásra.

Összefoglalás: a férfi és női bőr közötti különbségek

 1. A férfiak bőre zsírosabb, pórusaik tágabbak, mint a nőké. A női ösztrogénhormon gátolja a faggyúképződést, míg a férfihormon, a tesztoszteron serkenti annak termelődését.
 2. A férfiak bőre 0,2 mm-rel vastagabb a nőkénél, ez körülbelül 20 %-ot tesz ki.
 3. A férfiak bőre ellenállóbb a napsugárzással és a száraz levegővel szemben, mivel magasabb melanin-koncentrációja miatt kevésbé érzékeny.
 4. A férfiak bőre jobban megköti a vizet, ami erősebb, feszesebb kinézetet kölcsönöz neki.
 5. A férfibőr kb. 10 évvel később kezd el öregedni, de 35 éves kor felett ez a folyamat felgyorsul.

Érzékeny bőre van?

Ha a kérdések felére „igen”-nel válaszolt, válassza a kíméletes utat:

 1. Gyakran érzi száraznak bőrét, ami még feszül is?
 2. Ég és viszket a bőre borotválkozás után?
 3. Gyakran keletkeznek arcán kipirosodott területek?
 4. Hajlamos a korpásodásra?
 5. A hagyományos borotvahabra érzékenyen reagál a bőre?
 6. Zuhanyzás után száraznak érzi bőrét?

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

A kíméletes bőrápolás legfontosabb szabályai

Szabálykönyv

Kerülje az alkoholt. Váltson mielőbb alkoholmentes termékekre, azaz arclemosó krémre, borotválkozózselére és after shave-re.
Figyelje az értékeket. Használjon olyan termékeket, melyeknek pH-értéke megfelel az Ön bőrének.
Kerülje az illatanyagokat tartalmazó termékeket. Hogy elkerüljük a bőrirritációt, válasszunk inkább parfümmentes ápoló készítményeket – ma már széles választék van belőlük.
Kenje mértékkel. Csak kis mennyiségeket használjon az ápolószerekből.
Tartsa hidratáltan. Pótolja vissza bőre elveszített nedvességtartalmát.
A zsír engedélyezett. Próbáljon ki egyszer egy zsíros hidratálókrémet.
Kellemes vízhőmérséklet. Örök érvényű szabály: forró vízzel sose tisztítsa bőrét.
Csak szappant ne. A klasszikus szappanok erősen irritálhatják bőrét.

Vissza az oldal tetejére
Mint minden weboldal, az activebeauty.hu is használ cookie-kat, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen része, amikor az oldalunkon jár. Az “Értem” gomb lenyomásával hozzájárulását adja, hogy elfogadja őket. További tudnivalókat a cookie-król Adatvédelmi szabályzatunkban talál. Értem