Active Beauty
A kávéimádók új kedvencei: kávékoktélok

Két recept minden alkalomra

A kávéimádók új kedvencei: kávékoktélok

Kávéból sosem elég! Oké, egészségünk érdekében azért nem árt mértéket tartanunk, de mit tegyünk, ha olyan finom és annyiféle verzióban elkészíthető? A klasszikus kapucsínóért, a lágy latte-ért és a nyár nagy kedvencéért, a jeges kávéért egyaránt odavagyunk. Mostanában pedig a kávékoktélok is egyre népszerűbbek lettek! Bár ezek az alkohol kávék talán nem a legideálisabb és leggyorsabban elkészíthető reggeli italok, a nap folyamán azonban bármikor bevethetjük őket, ha fel szeretnék pörögni – és persze, ha nem ülünk volán mögé! Most mutatunk egy hideg és egy meleg verziót is, hogy minden alkalomra legyen egy kiváló kávékoktél-recept a tarsolyunkban.

Thai jeges kávé

Ha nemcsak az erős kávét, de a keleti fűszereket is szeretjük, akkor ez a kávékoktél lesz az új favoritunk! A kardamomon túl a mandula íze teszi igazán különlegessé a jeges italt.

Hozzávalók 4 személyre

  • 4 csészéhez elegendő őrölt feketekávé
  • 4 evőkanál cukor
  • 4 evőkanál habtejszín (kemény habbá verve)
  • 2 teáskanál őrölt kardamom
  • 90 ml mandulalikőr
  • zúzott jég

Elkészítése

1. Adjuk hozzá a kardamomot a feketekávéhoz, majd a kávégépünk instrukciói szerint készítsük el a kávét.

2. Töltsük a kávét egy tálba. Adjuk hozzá a cukrot és a mandulalikőrt (ha alkoholmentes verziót szeretnénk készíteni, akkor 2 teáskanál mandulakivonattal helyettesítsük a mandulalikőrt), és jól keverjük össze az egészet.

3. Tegyünk tele négy nagy poharat (legalább 350 ml-eseket) zúzott jéggel, töltsünk mindegyikbe egy-egy adagnyi kávét és díszítsük őket egy evőkanál tejszínhabbal.

Vajas-rumos kávé

Nem minden kávékoktél hideg – egy hűvösebb áprilisi napon pedig ez a recept különösen jól jöhet. A fűszerek, a rum és a vaj olyan egyedi kombinációt alkotnak a kávéval, hogy arra szavak sincsenek. Ki kell próbálni, és kész!

Hozzávalók 4 személyre

  • 110 g sózott vaj (szobahőmérsékletű)
  • 200 g barna cukor
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • 1/2 teáskanál őrölt szegfűszeg
  • 1/2 teáskanál őrölt gyömbér
  • 1/4 teáskanál őrölt szerecsendió
  • 30 ml sötét rum
  • 4 csésze frissen főzött kávé
  • tejszínhab és őrölt szerecsendió a dekoráláshoz

Elkészítése

1. Egy kis tálban keverjük simára a vajat, a cukrot, a fahéjat, a szegfűszeget, a gyömbért és a szerecsendiót, majd tegyük hűtőbe 20-30 percre, vagy amíg meg nem szilárdul.

2. Egy evőkanálnyi fűszeres vajat tegyünk egy bögrébe, öntsünk rá egy kevés rumot, majd egy csészényi kávét.

3. Keverjük össze alaposan, majd ismételjük meg a folyamatot a maradék három bögrével is.

4. Érdemes azonnal elfogyasztani – tejszínhabbal és őrölt szerecsendióval díszítve.

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés