Active Beauty
3 szuper tojásos recept főtt tojásból
Szöveg: Sándor Alexandra

3 szuper tojásos recept főtt tojásból

Maradt még egy kis főtt tojás húsvét után? Nehogy kidobd! Egy kis kreativitással további ínycsiklandó finomságokat tehetsz belőle az asztalra, amiknek az egész család örülni fog.

Tojássalátás szendvics


Keverj össze egy tálban majonézt, tejfölt és mustárt, majd ízlés szerint sózd, borsozd. Akár édesítheted is, vagy citromlével savanykásabbá teheted – csak rajtad múlik. Adj hozzá apróra vágott vöröshagymát, majd jöhetnek bele a kisebb kockákra vágott főtt tojások. Az alaposan összekevert tojássalátát érdemes 1-2 órán át hűtőben pihentetned, hogy jól összeérjenek az ízek. Ha tejmentes alternatívát keresel, akár avokádó is jöhet a tejföl helyére. További ízesítés gyanánt megfontolhatod a kaliforniai paprikát, a savanyú uborkát, az olívabogyót, a rukkolát vagy a kockázott bacont.

A szendvics elkészítéséhez pedig nincs más dolgod, mint megkenni egy tetszőleges szelet kenyeret vagy péksüteményt a friss tojássalátával. Jöhet még bele sonka, sajt, salátalevél, paradicsom vagy más zöldségek – tulajdonképpen bármi, amit kívánsz, és minden, ami belefér. Fontos tudnod, hogy a tojássaláta az elkészülte után is hűtést igényel, és jó, ha 1-2 napon belül el tudjátok fogyasztani az egészet.


Tavaszi kaszinótojás


Ki mondta, hogy csak szilveszterkor lehet kaszinótojást enni? A hidegtálak elmaradhatatlan összetevője húsvét után is osztatlan sikert arathat – különösen egy kis zöld kiegészítéssel. Ehhez vágd ketté hosszában a főtt tojásokat, és kapard ki a sárgájukat egy tálba, ahol aztán összetöröd villával, és majonézt, mustárt, sót és borsot adsz hozzá. Az így kapott masszát töltsd vissza a tojásfehérje-üregekbe, a tetejükre pedig tegyél egy kis friss petrezselymet! Akkor a legfinomabb, ha tálalás előtt 10-12 órát állhat a hűtőben, és csak tálaláskor kerül rá a petrezselyem. Franciasaláta-ágyon is tálalhatod, de krumplisaláta, friss házi kenyér vagy péksütemény is remekül illik hozzá.

Tojásbefőtt céklalében


A főtt tojás akár még egy hónapig is eláll a hűtőben, ha „savanyú tojást” készítesz belőle. Ehhez a meghámozott főtt tojásokat egészben helyezd egy tiszta befőttesüvegbe. Utána egy közepes serpenyőben keverj össze almaecetet, céklalevet, hagymát, cukrot és ízlés szerinti fűszereket (például kardamomot és ánizst), és főzd addig, amíg a cukor el nem olvad és a hagymák átlátszóak nem lesznek. Ez nagyjából öt perc lesz. Aztán vedd le a tűzről vagy a főzőlapról, és hagyd hűlni néhány percig, hogy aztán beleöntsd a tojásokkal teli üvegbe úgy, hogy teljesen ellepje őket. A cékla gyönyörű színt kölcsönöz majd a savanyított tojásoknak, amiknek az ízét akár egy hónapig is élvezheted (ha el nem fogy hamarabb).