Active Beauty
Well-aging receptek: ezektől a cellfoodoktól fiatal és egészséges maradsz
Szöveg: Margarita Kirchner, Andrea Sokol

Egészségesen megöregedni

Well-aging receptek: ezektől a cellfoodoktól fiatal és egészséges maradsz

Ma már tudjuk: a well-aging, vagyis az egészséges és békés öregedés, szoros kapcsolatban áll a mindennapi étkezéssel. Azokban a térségekben, ahol feltűnően sokan élnek 100 évnél tovább – az úgynevezett kék zónában –, rendkívül sok a közös vonás. A táplálkozásuk 90-95 százalékban növényi eredetű élelmiszerekre épül.

Az egészségünk és ezzel együtt a nyugodt öregedés szempontjából a kevesebb néha több elve érvényesül, állítják aktuális tanulmányok, amelyek középpontjában a kalóriabevitel áll. Ugyanis már egy minimális (kb. 14 százalékos) kalória-csökkentés is érezhető hatással van az immunrendszerre és a szervezet gyulladásos értékeire.

Az úgynevezett mediterrán konyha is évek óta szóba kerül, ha a mindennapos étkezés pozitív és egészségjavító hatásairól esik szó. „A friss gyógynövények szintén nagy szerepet kapnak, akár teaként, akár salátában” – írja a műsorvezető és táplálkozási szakértő, Andrea Sokol nemrég megjelent „Well Aging” című könyvében.

Most bemutatunk négy hatékony receptet a háromhetes cellfood-kihívásból. Cellfood alatt olyan élelmiszereket értünk, melyek vitaminban gazdagok, rengeteg növényi anyagot, illetve mikro- és makrótápanyagokat tartalmaznak. Ezek mind gluténmentesek, és telis-tele vannak értékes antioxidánsokkal.


Tipp: miért gluténmentesen?

Andrea Sokol a well-aging konyhájában azt javasolja, hogy kerüld a búzát, az árpát, a tönkölyt és a rozst. Ennek oka: ezek a gabonafélék számos gyomor- és bélrendszeri panaszt eredményezhetnek, még akkor is, ha nem vagy érzékeny rájuk. A glutén elhagyásával sok esetben csökkented a kellemetlen felfúvódást, javítod az emésztésed, továbbá összességében sokkal energikusabbnak érezheted magad. Ezen felül a gluténtartalmú élelmiszerek elhagyása pozitív hatással van a bőrödre és a kötőszövetek stabilitására” – mondja a szerző.

Ebéd: green-Power-Cellfood saláta humusszal

Hozzávalók egy adaghoz:

  • 2-4 levél mángold
  • 2 marék saláta (rukkola, galambbegy, endívia)
  • 2-3 paradicsom
  • 1 uborka
  • 1 vöröshagyma
  • 4-5 szár petrezselyem
  • 4-5 szár orvosi lestyán
  • 3-4 ek. csíra (lucerna, zsázsa vagy lenmag)
  • 10 db kékszőlőszem vagy ½ körte
  • Almaecet, olívaolaj és némi kősó

Elkészítés:

1. Hozzávalók előkészítése
A mángold leveleket 3-4 percig párold. A maradék leveleket, zöldségeket, fűszereket, csírákat és gyümölcsöket alaposan mosd meg, csöpögtesd le, illetve töröld szárazra. A paradicsomot vágd nyolc darabba. A hagymát hámozd meg és szeleteld fel, a fűszereket aprítsd fel. A szőlőszemeket vágd félbe, illetve darabold fel a körtét.
2. Saláta elkészítése

A párolt mángold leveleket tedd egy tányérra, majd erre helyezd rá a salátaleveleket, a fűszereket, a csírákat és a gyümölcsöket. Ecetből, olajból és sóból készíts öntetet, majd azt öntsd rá a salátára. Az uborkát és a paradicsomot tedd a tányér szélére, vagy egy külön tányérra, hogy könnyebben rá tudd tenni a humuszt.

Humusz recept

Hozzávalók:

  • 1 doboz csicseriborsó (265 gramm töltőtömeg)
  • 60 g tahini (szezámpaszta)
  • 3 gerezd fokhagyma
  • ½ tk. római kömény
  • ½ tk. kősó
  • 1 citrom leve
  • 4 ek. olívaolaj
  • kb. 40 ml víz

Elkészítés:

A csicseriborsóról öntsd le a levet, és hagyd lecsöpögni. A lecsöpögött levet fogd fel egy tiszta edényben, ugyanis erre szükséged lesz a citrom szorbethez (lásd lent).

Egy turmixgép segítségével pürésíts krémesre minden hozzávalót, és közben kis adagokban adj hozzá annyi vizet, hogy elérd a kívánt állagot.

Well-Aging ebédre vagy vacsorára: ropogós zöldségek hajdinával

Hozzávalók két adaghoz

  • 2 mogyoróhagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 ek. repceolaj
  • 1 tk. hámozott és reszelt gyömbér
  • 200 g hajdina
  • 600-700 ml zöldségalaplé
  • 2 répa
  • 3 szár zeller
  • 1 kápia paprika
  • 3 nagyobb rózsa karfiol
  • 3 nagyobb rózsa brokkoli
  • némi kősó
  • 1 ek. sűrített paradicsom
  • 100 zabtej
  • frissen őrölt só
  • kesudió, szezámmag és aprított petrezselyem

Elkészítés

A mogyoróhagymát és fokhagymát hámozd meg, és vágd fel apró kockákra. Egy nagyobb edénybe tegyél repceolajat, pirítsd a hagymákat üvegesre, és add hozzá a gyömbért. A hajdinát alaposan mosd át, tedd egy edénybe, és állandó kevergetés mellett gyorsan pirítsd meg. Ezután öntsd rá a zöldségalaplevet, és hagyd felforrni. Közepes lángon hagyd kb. 10 percig forrdogálni, de közben mindig keverd meg.

Hámozd meg a répákat, és vágd azokat vékony szeletekre. A maradék zöldséget most meg, és vágd apróra. Ezeket tedd az edénybe a sóval és sűrített paradicsommal együtt, és további 10 percig hagyd forrdogálni. Ezután öntsd hozzá a zabtejet, fűszerezd meg a borssal, kóstold meg, és alaposan keverd meg. Az edényre tedd rá a fedőt, és kis lángon 5-10 percig hagyd dagadni. Vedd le a tűzről, és keverd át. Tálaláshoz szórd meg kesudióval, szezámmal és petrezselyemmel.

Vacsora: ízletes karfiolleves

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 1 hagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 karfiol
  • 4 burgonya
  • 1 ek. repceolaj
  • 600 ml zöldség alaplé
  • némi kősó és frissen őrölt bors
  • 1 csipet szerecsendió

A díszítéshez (opcionális)

  • 2-3 ek. tökmag és/vagy napraforgómag
  • friss aprított petrezselyem, vagy snidling

Elkészítés:

Hámozd meg a hagymát és kockázd fel, majd hámozd meg a fokhagymát és aprítsd fel. A karfiolt mosd meg, és szedd rózsáira. Az olajat hevítsd fel egy nagy edényben, de figyelj arra, hogy ne legyen túl forró. A hagymakockákat kb. 5 percig pirítsd puhára. Add hozzá a fokhagymát, és további 30 percig pirítsd. Ezután add hozzá a korábban feldarabolt burgonyát, és a karfiol kétharmadát, majd pirítsd meg. Öntsd rá a zöldség alaplevet, forrald fel, ezután vedd kisebb lángra alatta a tűzhelyet vagy állítsd lejjebb a főzőlapot, tedd rá a fedőt az edényre, és 15-20 percig hagyd forrdogálni, hogy megpuhuljon a zöldség. Végezetül kóstold meg, és pürésítsd krémesre.

Mindeközben vágd vékony szeletekre a maradék karfiolt. Melegíts fel némi olajat egy serpenyőben, és pirítsd aranybarnára a karfiol szeleteket. Tálaláskor ezekkel díszítsd a levest.

Well-aging desszertre: citromos szorbet

Hozzávalók 8-10 gombóchoz

  • ½ csokor menta
  • 6 db bio citrom
  • 80 g xylit vagy 90-100 g eritrit
  • 80 ml vegán bio fehéror
  • 2 ek. csicseriborsólé
  • némi étcsokoládé (minimum 80 százalékos)

Elkészítés:

Mosd meg a mentát, és töröld szárazra. Egy részét tedd félre a díszítéshez, a maradékot vágd vékony csíkokra. A citromokat mosd meg meleg vízben, és alaposan keféld át. Két citromot facsarj ki, és a megmaradt héjakat tedd a mélyhűtőbe, hogy később ezekbe tudd tálalni a sörbetet. A maradék négy citromról távolítsd el a héj sárga részét. A meghámozott citromokat tedd egy turmixgépbe, és pürésítsd le. A citromhéjat, az édesítőszert és a fehérbort forrald fel, hagyd kihűlni, és szűrd át.
Add hozzá a citrompürét, majd turmixold össze az egészet. A csicseriborsó levét verd fel, és keverd óvatosan a masszához. A citromlevet keverd el a mentával, tedd bele egy dobozba, majd 2-3 órára tedd a mélyhűtőbe. Néha keverd át egy villa segítségével. A sörbetet végül töltsd bele a megfagyott citromhéjba, és további 3-4 órára tedd a fagyasztóba. Tálaláskor díszítsd mentalevelekkel és étcsokoládéval.





Well-Aging – mindig lehetsz fiatal
Andrea Sokol
Kiadó: KNAUR

A dm.hu-n számtalan cukoralternatívát és szirupot találsz: